אקנה על רקע תרופתי

טיפול באקנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול באקנה!

תרופותשימוש קבוע בתרופות יכול לגרום להופעת אקנה. בדרך כלל אנשים המשתמשים בתרופות באופן קבוע סובלים ממחלה כרונית כלשהי ונאלצים להשתמש בתרופות על בסיס יום יומי.

כחלק מתופעות הלוואי של השימוש בתרופות, עלולה להתפתח גם אקנה, אשר מתבטאת בעיקר בפצעים אדומים ומוגלתיים.

האקנה מופיעה בדרך כלל לאחר החלפת תרופה או התחלת השימוש בתרופה חדשה, ועם הזמן דרגת החומרה שלה עשויה לרדת.

התרופות גורמות להופעת האקנה בעיקר בגלל השפעתן הסיסטמית, אשר במקרים רבים עשויה לגרום לפעילות יתר של בלוטות החלב ולהופעת אקנה.

חשוב לזכור שבכך מקרה אסור להפסיק את השימוש בתרופות באופן פתאומי וללא הוראת הרופא, וניתן לטפל באקנה על ידי אמצעים אחרים.

איך שימוש בתרופות גורם להופעת אקנה?

תרופות רבות אשר נלקחות באופן סיסטמי (דרך הפה או דרך הוריד) גורמות להשפעה רב מערכתית. וכך, למרות שהתרופה מכוונת לפעול על איבר מסוים, היא יכולה להשפיע על מערכות נוספות ולהביא להופעת תופעות לוואי. כאשר תרופות גורמות לאקנה, הן עושות זאת בשני מנגנונים עיקריים:

  • השפעה על המערכת ההורמונלית – תרופות רבות (כמו לדוגמא סטרואידים) גורמות לחוסר איזון הורמונלי ולהפרשה מוגברת של אנדרוגנים, אשר מגרים את בלוטות החלב וגורמים להופעת אקנה.
  • השפעה ישירה על בלוטות החלב – קיימות תרופות אחרות אשר מגיעות עם זרם הדם אל בלוטות החלב וגורמות להפעלתן הישירה. ובכך, מגבירות את הסיכון להופעת אקנה.

חשוב לזכור שאקנה על רקע תרופות היא תופעת לוואי נדירה יחסית, ורק חלק קטן מהמשתמשים בתרופות מתלוננים גם על אקנה. ולכן, מכיוון שכל אדם מגיב אחרת לתרופות לא ניתן לחזות את התפתחות האקנה לפני תחילת השימוש בתרופות.

התרופות אשר עלולות לגרום להופעת אקנה

קיימות מספר תרופות אשר ידועות כעשויות להוביל להתפתחות תופעת לוואי של אקנה, ולכן במידה ומופיעה אקנה לאחר תחילת השימוש בתרופה מסוימת, חשוב לבדוק בעלון לצרכן האם אקנה היא תופעת לוואי מוכרת של התרופה. קיימות תרופות רבות אשר גורמות להופעת אקנה, והשכיחות שבהן הן:

ליתיום

תרופה פסיכיאטרית שכיחה מאוד, אשר ניתנת לאנשים הסובלים מדיכאון או מהפרעות פסיכיאטריות נוספות. בשנים האחרונות נוטים להמעיט בשימוש בליתיום, אך עדיין קיימים מטופלים פסיכיאטרים רבים המשתמשים בתרופה על בסיס יום יומי.

קיימים מטופלים רבים המשתמשים בליתיום המתלוננים על התפרצות של אקנה, ובדרך כלל מדובר באקנה על החזה או הגב. מכיוון שמדובר באזורים מוצנעים אשר הרופא לא תמיד רואה, מומלץ מאוד לדווח על כך לרופא אשר במקרים רבים יכול להחליף את התרופה.

סטרואידים

תרופות שכיחות מאוד לטיפול בדלקת, הנמצאות בשימוש אצל חולים במחלות כרוניות רבות. הסטרואידים גורמים לתופעות לוואי רבות ולכן בכל מקרה לא מומלצות לטווח הארוך, אך קיימים מקרים שאין ברירה אלא להמשיך טיפול בהם לאורך זמן.

הסטרואידים גורמים להופעת אקנה מכיוון שהם בעלי השפעה הורמונלית גדולה מאוד, אשר גורמת להפעלה מוגברת של בלוטות החלב ולהתפתחות אקנה.

מלבד זאת, הסטרואידים עלולים לגרום לתופעות לוואי נוספות על רקע שינויים הורמונליים כמו אוסטאופורוזיס. בדרך כלל, האקנה על רקע טיפול בסטרואידים מופיעה על החזה והמצח, ונחשבת לאופיינית מאוד.

  • ברביטוראטים – תרופות להרגעה, אשר משמשות בעיקר במקרים של חרדה. בשנים האחרונות נמנעים מלהשתמש בהן בגלל פוטנציאל התמכרות גבוה. בין תופעות הלוואי של התרופות ניתן למצוא גם התפתחות של אקנה, המוקלת עם הפסקת השימוש בתרופה.
  • תרופות נגד אפילפסיה – תרופות כמו פניטואין, ברומידים או סודיום וולפרואט עלולות לגרות לתופעות לוואי רבות ובין היתר להופעת אקנה.
  • תרופות לטיפול ביתר פעילות של בלוטת התריס – שימוש קבוע ביוד כטיפול ביתר פעילות בלוטת התריס עלול לגרום בסופו של דבר להופעת אקנה.

אולי יעניין אותך גם:

התפרצות אקנה לאחר קיום הפלה

רופא עור לטיפול באקנה

הקושי של מתבגרים בהכנסת תרופות לסל הבריאות

המרכז לטיפול באקנה

המרכז לטיפול באקנה מתמחה במתן מידע בתחום הטיפול באקנה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול באקנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: