מהי אקנה?

טיפול באקנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול באקנה!

פקק שחוראקנה היא מצב בו בלוטות החלב הנמצאות על העור נסתמות, וכתוצאה מופיעים פצעונים מסוגים שונים.

פצעונים אלה, המכונים גם "פצעי בגרות" מופיעים בעיקר על עור הפנים, הכתפיים, החזה והגב ומפריעים מאוד מבחינה אסתטית.

האקנה נוצרת בתהליך בו בלוטות החלב נסתמות על ידי צברי תאי עור מתים וחיידקים, אשר מונעים מהן לפעול כשורה ובסופו של דבר מובילים להתפתחות הפצעים.

במצב הקל יותר של האקנה מדובר על פצעים שאינם דלקתיים, אשר ניתנים לטיפול ביתי ומניעה בצורה פשוטה יחסית.

יש לזכור שמניעה של סתימת הנקבוביות, על ידי רחצה ושמירה על היגיינת העור יכולה במקרים רבים לסייע להפחתת האקנה ולשיפור המצב הכללי.

קומודונים

הצורה השכיחה ביותר של האקנה היא קומודונים – פצעים הנוצרים לאחר שהנקבוביות נסתמות. מדובר במצב שאינו דלקתי, ונפוץ ביותר כביטוי לאקנה קלה.

בדרך כלל מדובר בהופעה של פצעים קלים, שאינם מורמים בצורה משמעותית מעל פני שטח העור ולא מכילים מוגלה או אדמומיות. הקומודונים עשויים להופיע כקומודונים "שחורים" אשר בהם מתקבל מראה כהה או קומודונים "לבנים" אשר בהם הפצעים בהירים יותר. שני המצבים שכיחים מאוד ובדרך כלל קומודונים נחשבים למצב קל יחסית אשר ניתן לטפל בו באמצעים ביתיים או בעזרת משחות שאינן דורשות מרשם רופא.

תהליך יצירת הקומודונים

חשוב להדגיש שתהליך יצירת הקומודונים אינו מערב תגובה דלקתית, ומדובר בפצעים אשר אינם כוללים ביטוי כלשהו של דלקת כמו אדמומיות, רגישות וכאב. הקומודונים נוצרים על ידי מספר שלבים:

  • חסימת הנקבוביות – השלב הראשון והמשמעותי ביותר ביצירת פצעי הבגרות הוא חסימת הנקבוביות של בלוטות החלב. החסימה מתבצעת בדרך כלל על ידי תאי עור מתים, הצטברות של הפרשות שומניות או נוכחות מוגברת של חיידקים, ומונעת את הפעילות הטבעית של בלוטות החלב. באופן טבעי, בלוטות החלב אמורות להפריש נוזל שמנוני אשר תפקידו לשמן את העור, אך כאשר הנקבוביות נחסמות הנוזל לא מתנקז החוצה כראוי.
  • הצטברות חלב בבלוטות – מכיוון שהבלוטות חסומות, החלב השמנוני אשר מופרש מהן נשאר תקוע בפנים ואינו מתפנה כראוי. כתוצאה, מצטברת כמות גדולה של חלב בתוך הנקבובית אשר מהווה שלב חשוב בהתפתחות האקנה.
  • יצירת הפקק – לאחר שמצטברת כמות גדולה של חלב בנקבוביות, נוצר פקק לבן או שחור בהתאם לגורמים שונים.

פקק שחור

סוג של פצע המופיע כאשר הפתח של בלוטת החלב שנסתמת נשאר פתוח לאוויר החיצוני, וכתוצאה עובר חימצון אשר גורם להשחרת התאים.

הפקקים השחורים בדרך כלל קטנים מאוד ומפריעים בעיקר מבחינה אסתטית, ואינם כוללים תהליך דלקתי.

הצבע השחור של הפקקים השחורים מופיע לאחר הצטברות של תאים המכילים את הפיגמנט מלנין הכהה, המקנה לפקקים השחורים את צבעם האופייני.

פקק לבן

מצב הנוצר בתהליך פתופיזיולוגי הדומה להיווצרות הקומודונים, אך בניגוד לפקקים השחורים, הפקק הלבן מקבל צבע בהיר מכיוון שאינו חשוף לאוויר העולם. במקרים אלה, החלב אשר אמור להיות מופרש מהנקבוביות נשאר סגור מתחת לעור, והפצעים מופיעים בצע בהיר. בדרך כלל הפקקים הלבנים מורמים מעט מעל פני העור אך לא בולטים בצורה משמעותית.

הטיפול בקומודונים

קומודונים מהווים צורה קלה יחסית של אקנה, ולכן הטיפול בהם בסיסי ביותר וכולל מספר אמצעים:

  • שטיפת הפנים פעמיים ביום – שטיפה של הפנים באמצעות סבון מיוחד מסייעת למניעת סתימת הנקבוביות והפחתת יצירת הקומודונים.
  • שימוש בתכשירים מקומיים – קיימים כיום תכשירים מקומיים רבים הניתנים ללא מרשם רופא ועוזרים מאוד להקל על יצירת הקומודונים ולהפחית באופן משמעותי את האקנה.

ראו גם:

תרופות סבתא לטיפול בפצעי בגרות

המרכז לטיפול באקנה

המרכז לטיפול באקנה מתמחה במתן מידע בתחום הטיפול באקנה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול באקנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: