סבוריאה ואקנה

טיפול באקנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול באקנה!

סבוריאה ואקנהפגעי עור בגיל ההתבגרות הם הרבה יותר ממטרד. מצבו של העור, בעיקר באזורים גלויים, יכול להיות גורם מכריע בעיצוב תכונות אופי של נערות ונערים אשר מפלסים דרכם בתקופת התבגרותם, תקופה מאתגרת ומבלבלת אפילו את אותם בריי המזל שעורם חלק ובריא. שתי מחלות עור שכיחות בטווח הגילאים 12-20; אקנה או פצעי-בגרות בלשון עממית, וסבוריאה. מסתבר ששתי המחלות האלו קשורות, אם כי אין ביניהן קשר הכרחי.

בעוד שתופעת פצעי-הבגרות או בשמה הרפואי – אקנה, מאובחנת ומזוהה כמעט מידית על ידיי הסובלים ממנה ואלו המביטים בהם, את הסבוריאה לא כולם יודעים לזהות ולאבחן, אפילו אותם אלו שמתמודדים אתה יום אחר יום.

מהי סבוריאה?

סבוריאה היא מחלת עור זיהומית כרונית המתפרצת בעיקר באזור הפנים, בבית השחי, במפשעה ובקרקפת.

היא מופיעה בצורת עור אדמומי ושמנוני המלווה לעיתים בקשקשים. המחלה נגרמת מפגיעה זיהומית של העור היוצרת חוסר איזון בין הרכבי השומן והחלבון שמייצרות בלוטות החלב של העור.

לרוע המזל חוסר האיזון בין שומן לחלבון יוצר סביבה עורית מועדת להתפתחות דלקתית, כך שפעמים רבות סבוריאה קלה שאינה מטופלת נכון ובזמן מתפתחת למחלה דלקתית קשה יותר.

אזורי התפרצות של הסבוריאה

לסבוריאה אזורי התפרצות אופייניים: בפנים יופיעו הפגעים בדרך כלל באותם אזורים בהם ישנן בלוטות חלב; בין הגבות, בקפלי האף, סביב קפלי האוזן החיצונית ובאזור השפם והזקן. פגעים יופיעו גם על הקרקפת, במפשעה, מתחת לשדיים ובין קפלי שומן כמו העכוז והטבור.

פגעי הסבוריאה נראים בצורת עור אדמומי ומקושקש. אלו מופעיה של סבוריאה רגילה שלא מעורבים בה נגעים דלקתיים. אך ללא טיפול מיידי מחלת הסבוריאה יכולה להפוך למחלה קשה יותר, סבוריאה דרמטיטיס. במקרה כזה הנגעים דלקתיים, הקשקשים הופכים לעבים ויבשים והם מלווים בגרד טורדני וצורב.

הקשר בין סבוריאה לאקנה

סבוריאה ואקנה הן שתי מחלות עור שונות. מופעיהן של כל אחת מהמחלות שונים, גורמיי המחלה שונים וההתרחשות הפתולוגית של כל אחת מהן שונה.

מדובר בשתי מחלות  שפוגעות בתפקודן של בלוטות החלב של העור, גורמות לשומניות ייתר ובעקבות זאת מופיעים פגעי המחלה החיצוניים. המדע עדיין לא יודע להסביר הסבר מקיף מה הגורמים לכל אחת מהמחלות אך מניחים כי האיזון ההורמונלי, המצב הנפשי, מאזן הוויטמינים בדם, ערכים תזונתיים, חולשת המערכת החיסונית (בסבוריאה מעורבת לעיתים גם חולשה במערכת הנוירולוגית) ותורשה הם פקטורים להופעתן של שתי המחלות (במחלת הסבוריאה מעורב גם זיהום פטרייתי ). בנוסף, יש המזהים את מחלת האקנה כאחת הסיבות להתפרצות מחלת הסבוריאה.

ההשוואה בין שתי המחלות מועילה משום שניתן למתן את התפרצותן בכמה דרכים זהות.

דרכים משותפות למיתון התפרצות מחלת האקנה ומחלת הסבוריאה

  • תוספי תזונה – אבץ, וויטמין E , וויטמיןB  , ויטמין A וויטמין  B12– כל אלו נחוצים לחיזוק וטיפוח איכותו של העור.
  • תזונה מעשירה – מומלץ לצרוך מאכלים המכילים חומצות שומן חיוניות – טחינה, דגי מעמקים, קטניות, דגנים מלאים. כמו כן לצמצם אכילת שומנים מן החי, מאכלים מטוגנים, פחמימות לבנות וכל מזון מעובד אחר.
  • מתח – מתח מגביר את מופעי המחלות. מתרחש כאן "משחק" מעגלי – הנגעים מעלים את המתח, כתוצאה מהמתח מצבם מקצין, המתח עולה וחוזר חלילה. חייבים לטפל במצב הנפשי של החולה באמצעות. יוגה, נשימות מעגליות, טיפול תומך.

 על כל מקרה אסור להתבלבל; אקנה וסבוריאה הן שתי מחלות עור שונות עם תסמינים שונים ודרכיי טיפול שונות. אולם לשתיהן השלכות פסיכולוגיות ונפשיות דומות, ושתיהן ניתנות למיתון באמצעים תזונתיים דומים.

ראו גם:

צלקות כתוצאה מאקנה

המרכז לטיפול באקנה

המרכז לטיפול באקנה מתמחה במתן מידע בתחום הטיפול באקנה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול באקנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: