טיפול באקנה יכול לעזור במקרים רבים לשיפור המצב ולהקלה משמעותית על הסימפטומים. במידה ומדובר באקנה שאינה דלקתית או בפצעים קטנים מאוד, ניתן לטפל בהם באמצעים ביתיים ובקרמים ללא מרשם רופא.
במקרים חמורים יותר, כאשר מדובר באקנה דלקתית, או בפצעים גדולים ומוגלתיים יש להשתמש לעתים בטיפולים מתקדמים יותר אשר עשויים לסייע בהקלה על המצב.
כיצד פועל הטיפול באקנה?
הטיפול באקנה פועל במספר מנגנונים:
- הפחתת הפרשת השמן מבלוטות החלב – מכיוון שאקנה נגרמת לאחר שהנקבוביות של בלוטות החלב נסתמות, הפרשה מופחתת של בלוטות החלב תסייע לשיפור המצב.
- האצת תהליך חידוש העור – תסייע לזרז את תהליך ההחלמה ולהקטין את התקופה בה הפצע מופיע על העור.
- הפחתת התהליך הדלקתי – מכיוון שפצעי בגרות רבים הופכים לדלקתיים וגורמים לכן להופעת כאב, נפיחות ומוגלה, ניתן להשתמש בתכשירים שונים אשר מפחיתים את התגובה הדלקתית של הגוף ומביאים לשיפור המצב.
- טיפול אנטי חיידקי – אחד הגורמים המרכזיים לאקנה דלקתית הוא הצטברות חיידקים, וטיפול נגדם על ידי תרופות ייעודיות יסייע לשיפור המצב.
שטיפת פנים עד פעמיים ביום
שטיפת הפנים היא אחד הטיפולים הביתיים היעילים והמומלצים ביותר, אשר עוזרת להסיר שכבות עור מתות וחיידקים ולהפחית את שמנוניות העור. כאשר שוטפים את הפנים ומנקים את העור רצוי להשתמש בסבון מתאים, ובכל מקרה מומלץ לעשות זאת עד פעמיים ביום – כאשר רוחצים את הפנים יותר מפעמיים ביום זה דווקא יכול להחמיר את האקנה.
טיפול באמצעות קרמים לאקנה קלה
כיום קיימים סוגים רבים של קרמים אשר יכולים לסייע לטיפול באקנה. השימוש בקרמים האלה מומלץ במקרים של אקנה קלה ולא מוגלתית, ויכול להפחית את כמות הפצעים ולמנוע את התפתחות הדלקת.
מומלץ להתחיל עם קרמים ללא מרשם רופא, ובמידה והמצב ממשיך לעבור להשתמש בקרמים הדורשים מרשם.
הקרמים הטובים ביותר לטיפול באקנה הקלה הם קרמים המבוססים על ויטמין A, המכילים את החומרים טריטנואין וחומצה רטינואית. הקרמים הנפוצים ממשפחה זו הם לוקסיד, רטין A, רטויט ואדפרין.
שימוש באנטיביוטיקה מקומית
כאשר מדובר באקנה שאינה מגיבה היטב לטיפולים בקרמים הרטינואידים, ניתן להשתמש באנטיביוטיקה על מנת לפגוע בחיידקים אשר מאיצים את התפתחות הפצעים. בדרך כלל משתמשים באנטיביוטיקה מקומית, אשר מגיעה בדרך כלל בקרמים בהם משולבת אנטיביוטיקה עם חומר אנטי חיידקי נוסף.
אחד התכשירים האנטיביוטיים היעילים ביותר לטיפול באקנה הוא בנזמיצין, אשר משלב אנטיביוטיקה מסוג אריתרומיצין עם בנזואיל פרוקסיד. טיפול אפשרי נוסף הוא תכשיר בשם זינדקלין, המכיל אנטיביוטיקה מסוג קלינדמיצין עם אבץ.
במידה והטיפול לא עוזר, ניתן לעבור לטיפול מתקדם יותר הכולל שימוש באנטיביוטיקה סיסטמית, ונמשך לרוב למשך תקופה של 4 חודשים במהלכו משתמשים באנטיביוטיקות בסוג מינוקסידין ודוקסיצילין.
רואקוטן
כאשר מטפלים באקנה קשה, בה רוב הפנים מכוסים בפצעים מוגלתיים הכוללים ציסטות, מעדיפים להשתמש בתרופה הנקראת רואקוטן.
במקרים אלה החשש הגדול הוא מפני הופעת צלקות והחמרת הדלקת, ולכן פונים לטיפול זה הכולל תופעות לוואי רבות.
הטיפול ברואקוטן עוזר מאוד להורדת מספר הנקבוביות הסתומות, ירידה בהפרשה מבלוטות החלב והוא יעיל כנוגד דלקת וכאנטי בקטריאלי.
תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של רואקוטן היא קילוף בשפתיים, אשר ניתן לטפל בו באמצעות משחה מתאימה.
מלבד זאת, בזמן הטיפול ברואקוטן יש לבצע בדיקות דם באופן חודשי, אין לבצע פעילות גופנית מוגזמת או להיחשף לשמש בצורה חריגה. למרות ההשפעות השליליות, רואקוטן נחשב לאחד הטיפולים הפופולאריים ביותר באקנה ויכול להביא לשיפור מדהים תוך פרק זמן של מספר חודשים בלבד.