אחת התרופות היעילות והשימושיות ביותר לטיפול באקנה היא רואקוטן, הידועה גם בשם Isotretinoin. רואקוטן היא תרופה הנלקחת בכדור, ונחשבת יעילה ביותר לטיפול באקנה בדרגה בינונית עד קשה, ופופולארית מאוד בקרב בני נוער וצעירים רבים.
התרופה רואקוטן היא נגזרת של ויטמין A, ובעלת תכונות רבות אשר מאפשרות בצורה יעילה ביותר לטפל באקנה.
למרות היעילות הרבה שמפגינה התרופה, חשוב לזכור שהיא כוללת תופעות לוואי רבות (אשר חלקן מסוכנות בריאותית) ולכן חשוב להקפיד להישמע לדברי הרופא ולהשתמש בתרופה בצורה נכונה.
במקרים קלים יותר, ניתן להשתמש ברואקוטן גם על ידי תכשיר מקומי, אך גם במקרים אלה עלולות להופיע תופעות לוואי שונות.
איך רואקוטן פועלת?
מנגנון הפעולה של רואקוטן גורם להגברת קצב התחלופה של העור, ובכך מסייע ביעילות רבה להתמודד עם האקנה.
השימוש ברואקוטן מאיץ את המוות של תאי העור מצד אחד, ומצד שני מזרז את תהליך הייצור של תאי עור חדשים, ובכך מסייע לחידוש העור ולהפחתה משמעותית של האקנה.
בנוסף, טיפול ברואקוטן מסייע להפחתת בלוטות החלב על פני שטח העור ובכך מונע התפתחות של אקנה.
מלבד זאת, לרואקוטן תכונות אנטי בקטריאליות, ושימוש קבוע בתרופה מסייע להפחתת כמות החיידקים שמחמירים את האקנה.
בדרך זו, רואקוטן מסייעת באופן מרשים ביותר להפחית את האקנה, ובעיקר עוצרת את היווצרות הקומודונים (בעלי הראש הלבן והשחור) ומקטינה באופן משמעותי את מידת היווצרות שאר סוגי הפצעים.
תוצאות השימוש ברואקוטן
אנשים המשתמשים ברואקוטן לטיפול באקנה לא נהנים מתוצאות באופן מיידי, אלא פעמים רבות עליהם להמתין מספר שבועות ואף חודשים על מנת לראות שינוי משמעותי.
בסופו של דבר, רוב המטופלים מרוצים מאוד מתוצאות הטיפול ברואקוטן, ונהנים מפנים חלקות, נקיות ונטולות פצעונים.
לא כל אחד יכול להשתמש בתרופה
למרות שרואקוטן נחשבת לתרופה יעילה ביותר, קיימות הגבלות רבות לגבי השימוש בה, וקיימים אנשים רבים שלרוע מזלם לא יכולים להשתמש בתרופה מסיבות שונות.
התרופה לא מומלצת לשימוש במקרים הבאים:
- נשים בהריון או מניקות – מחקרים שונים הראו ששימוש ברואקוטן במהלך ההריון עלול לגרום למומים מולדים. כמו כן, במהלך ההנקה שאריות של התרופה עלולות לעבור אל התינוק ולגרום לנזק.
- אנשים הנוטלים תרופות אחרות – שימוש ברואקוטן בשילוב עם תרופות אחרות יכול ליצור אינטרקציה שלילית ולהביא לסיבוכים שונים, ולכן יש להתחשב בכך בזמן שמתחילים טיפול תרופתי ברואקוטן.
- בעיות רקע רפואיות – קיימת רשימה ארוכה של מחלות רקע אשר שילוב שלהן עם רואקוטן לול להזיק. מחלות כמו אלכוהוליזם, אסתמה, סכרת, אוסטאופורוזיס ואחרות עלולות להחמיר במידה ומשתמשים ברואקוטן, ויש להתייעץ עם הרופא לפני תחילת השימוש.
תופעת היובש כתוצאה משימוש ברואקוטן
רואקוטן כוללת תופעות לוואי רבות, וכמעט כל מטופל סובל מתופעת לוואי כלשהי במהלך תקופת הטיפול. תופעת הלוואי המשמעותית והידועה ביותר של רואקוטן היא יובש, ואנשים המטופלים ברואקוטן מתלוננים באופן קבוע על יובש רב בפנים, בשפתיים ובמקומות נוספים בגוף. על מנת להתמודד עם היובש, על המטופלים להשתמש בקרמים ומשחות מיוחדות להקלה עליו ולמניעת היווצרותו.
מתי להתחיל טיפול ברואקוטן?
בשורה התחתונה, למרות תופעות הלוואי הקשות והמגבלות השונות על השימוש בתרופה, רואקוטן היא תרופה מצויינת אשר עוזרת בצורה מהירה ויעילה להקל על האקנה. התרופה מיועדת למטופלים אשר כבר ניסו טיפולים אחרים כמו פילינג, קרמים שונים, טיפול אנטיביוטי (כמו מינוקסיצילין) וסוגי טיפולים נוספים אשר לא השיגו תוצאות מספקות.
כאשר בוחרים להתחיל טיפול ברואקוטן, חשוב מאוד להכיר את כל התופעות השונות העלולות להופיע כתוצאה מהשימוש בו ולהיות מוכנים וערוכים לכך. כמו כן, יש לציין שלמרות האפקט המהיר יחסית של הרואקוטן, לאחר הפסקת השימוש בתרופה המצב עלול לחזור לקדמותו, ולעתים קרובות יש לחזור על הטיפול מספר פעמים.
ראו גם: