סוגי אקנה

טיפול באקנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול באקנה!

סוגי אקנהלמרות שנדמה שכל פצעי הבגרות "נראים אותו דבר" קיימים מספר סוגים של אקנה. סוגי האקנה נבדלים במיקום האנטומי שלהם, דרך ההיווצרות וצורת הפצע וחשוב להכיר את כל סוגי הפצעים על מנת לדעת להעריך את המצב ולהחליט על הטיפול האפשרי.

אקנה שאינה דלקתית

פצעים שאינם דלקתיים, הנקראים גם קומודונים נוצרים לאחר שהנקבוביות בבלוטות החלב של זקיקי השערה נחסמות.

חסימת הנקבוביות נעשית על ידי הפרשות שמנוניות, חיידקים ותאי עור מתים, ומתחילה בעצם את התהליך שגורם להופעת פצעי האקנה. קיימים שני סוגים של קומודונים:

  • קומודונים בעלי ראש שחור ("שחורים") – כאשר הפצעים נשארים פתוחים, והחומר שחוסם את הנקבוביות בולט החוצה בצבע שחור.
  • קומודונים בעלי ראש לבן – כאשר הפצעים מכוסים על ידי קרום דק המורם מעל פני השטח וצבוע בדרך כלל בצבע בהיר יותר.

כפי שהשם מרמז, הקומודונים הם פצעי אקנה אשר לא נוצרו על רקע תהליך דלקתי, ונחשבים לקלים יותר לטיפול ולהתמודדות.

בדרך כלל קומודונים לא גורמים להופעת כאב, וניתן להתמודד איתם בקלות רבה על ידי איפור קל או הוצאה קוסמטית.

אקנה דלקתית

הסוג השני והחמור יותר של האקנה היא אקנה שנוצרה על רקע תהליך דלקתי. כידוע, תגובה דלקתית היא תגובה בה הגוף מנסה להילחם בגורמים חיצוניים המאיימים עליו.

במקרים של אקנה, פעמים רבות הגוף מפתח דלקת על הפצע ובאזור שלצידו אשר גורמת לכאב, אדמומיות והחמרת המצב.

התהליך הדלקתי מופיע בדרך כלל כאשר מדובר באקנה בה מעורבים חיידקים או בכזאת שאינה מטופלת כשורה. קיימים מספר סוגים של פצעים של אקנה דלקתית:

  • פפולות – פצעים אדומים קטנים אשר מורמים מעל פני שטח העור ורגישים למגע. הפפולות גורמות לכאב קל כאשר נוגעים בהם, ואינן מכילות מוגלה.
  • פוסטולות – פצעים אדומים גדולים יותר, המכילים מוגלה בקצה שלהם.
  • נודולות – גושים גדולים וקשיחים הנמצאים מתחת לפני העור ונוצרים מהצטברות של הפרשות בזקיקי השיער העמוקים.
  • ציסטות – גושים כואבים ומלאי מוגלה הנמצאים מתחת לפני העור ועלולים לגרום לצלקת.

כפי שניתן לראות, קיימות דרגות שונות לפצעי האקנה הדלקתיים. ברוב המקרים מדובר על פפולות ופוסטולות, אשר גורמים לאי נעימות אך אינם מהווים סיכון עתידי.

לעומת זאת במקרים הלא שכיחים בהם מופיעות נודולות וציסטות הטיפול בהם קשה יותר, וקיים סיכון להופעת צלקת.

המאפיין העיקרי של האקנה הדלקתית הוא הכאב והופעת המוגלה, המאפיינים את התהליך הדלקתי המעורב בהיווצרות הפצעים.

למרות שלחלק מהאנשים זה נראה מפתה, לא מומלץ "לפוצץ" את הפצעים המוגלתיים מכיוון שהוצאת המוגלה החוצה עלולה לגרום גם ליציאת חיידקים וחומרים אחרים, אשר בסופו של דבר יביאו להופעת פצע נוסף.

מתי יש לטפל באקנה על פי הסוגים השונים?

אקנה היא מצב נפוץ ביותר אשר בדרך כלל לא גורם לנזק רב לטווח הארוך ולכן אנשים רבים מתעלמים מהטיפול. ובאמת, כאשר מדובר באקנה שאינה דלקתית מדובר במצב קל ביותר, אשר לא גורם כאב ולא דורש התייחסות מיוחדת.

כאשר מדובר בהופעת של אקנה דלקתית, המצב הופך לקשה יותר – הפצעים בולטים, מופיע כאב במגע ואי הנעימות והמבוכה על רקה הפצעים מתגברת. ולכן, במקרים רבים של פפולות ופוסטולות פונים האנשים הסובלים מהאקנה לטיפול מקומי ללא מרשם רופא אשר יביא לשיפור המצב.

במקרים שמדובר בנודולות וציסטות, חשוב מאוד להגיע לייעוץ רפואי. במקרים אלה, מדובר בהופעה הקשה ביותר של אקנה, אשר גורמת לכאב רב לאורך זמן, דורשת תקופת החלמה ממושכת אשר עלולה להסתיים בהופעת צלקת. ולכן, כדאי מאוד להתייעץ עם רופא העור בכל מקרה של נודולות או ציסטות, על מנת להימנע מסיבוכים עתידים לא נעימים.

המרכז לטיפול באקנה

המרכז לטיפול באקנה מתמחה במתן מידע בתחום הטיפול באקנה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול באקנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: