רוזציאה-טריגרים נפוצים ואיך לגלות את הטריגרים האישיים?

טיפול באקנה זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לטיפול באקנה!

רוזציאה-טריגרים נפוצים ואיך לגלות את הטריגרים האישייםרוזציאה גורמת לעור להיות רגיש ביותר. בגלל שהעור כה רגיש הרבה דברים יכולים לעורר את הרוזציאה. לדוגמא, חשיפה לשמש יכולה לגרום לאודם שנמשך שעות. דוגמאות נוספות הם כל מיני תכשירים לטיפול בעור שיכולים לגרום לעקצוץ, תחושת כוויה או גירודים בפנים שנמשכים זמן רב.

מה זה טריגרים?

כל הדברים שמעוררים רוזציאה נקראים טריגרים. הטריגרים השכיחים ביותר הם תרסיס (ספריי) לשיער וחשיפה לקרינת שמש. טריגרים נפוצים נוספים כוללים חום, לחץ, אלכוהול ואוכל חריף ומתובל. חשוב לציין שהטריגרים הינם אישיים ולכל חולה ישנם טריגרים אחרים שמחמירים את המחלה אצלו.

מדוע חשוב לזהות את הטריגרים?

התלקחויות של רוזציאה הן יותר מאי נעימות. כל פעם שהעור מאדים, הפריחה יכולה להתמיד יותר זמן מההתלקחות הקודמת. בנוסף הרוזציאה יכולה להתפשט לעוד חלקים מהעור. אצל חלק מהאנשים התקפים חוזרים יכולים לגרום לאודם קבוע בעור. בנוסף יכולים להופיע כלי דם בולטים והעור יכול להתעבות.

התקפים חוזרים גם מקשים על הטיפול. ההתלקחויות התכופות יכולות לגרום לעמידות לטיפול, כלומר טיפולים שהיו עובדים מקודם יפסיקו לעבוד ורופא העור יצטרך לרשום תרופות יותר חזקות כל פעם או אפילו טיפולים ממושכים בלייזר.

היכרות עם הטריגרים יכולים לעזור בביצוע שינויים פשוטים על מנת לאפשר את:

  1. הפחתת ההתקפים
  2. קבלת תוצאות טובות יותר מהטיפול
  3. מניעת החמרה של הרוזציאה

זאת הסיבה שרופאי עור הרבה פעמים מבקשים מהמטופלים קודם לגלות את הטריגרים שלהם לפני התחלת טיפול לרוזיצאה. חשוב לציין שגם תוך כדי טיפול הטריגרים מסוגלים לגרום להתלקחות של רוזציאה.

איך מגלים את הטריגרים שלי?

תהליך גילוי הטריגרים האישיים מורכב מ-3 שלבים:

1.גילוי טריגרים אפשריים– דרושה מעט עבודת חקר ובלשות. מקום טוב להתחיל היא בהסתכלות על רשימה של טריגרים נפוצים. לפניכם רשימה כזאת, יש לסמן כאלה רלוונטים לחיי המטופל.

  • חשיפה מוגברת לאור שמש -ללא שימוש במקדם הגנה
  • לחץ/דחק- הכוונה למצב הנפשי וללחצים רגשיים כגון: עומס עבודה קשה, לחצים משפחתיים, היעדר פעילויות מרגיעות וכו'
  • חום– הסקה ביתית, מקלחות חמות במיוחד, ואפילו כולל חום שנפלט ממשקאות חמים כגון תה או קפה
  • אלכוהול- בייחוד יין אדום
  • אוכל חריף ומתובל
  • תכשירים מסוימים לטיפול בעור ובשיער– לרופאי עור יש רשימה של רכיבים שמומלץ להימנע מתכשירים שמכילים אותם. אפשר גם לבדוק את התכשיר על איזור קטן בעור (שאין עליו רוזציאה) ולראות את התגובה אליו אחר 3 ימים.
  • איפור- בדומה לתכשירי טיפוח.
  • מזג אוויר-רוח, קור, לחות ויובש
  • תרופות מסוימות (נדיר)
  • התעמלות- הכוונה להתעמלות עצימה מאוד ופחות לאימונים שגרתיים
  1. אישוש החשדות- ישנם שאלונים שזמינים באינטרנט שעוזרים לאסוף הוכחות שאלו אכן הטריגרים לרוזציאה של המטופל. מומלץ למלא אותם לאורך לפחות שבועיים. אפשרות נוספת היא לנהל יומן בו מתעדים את סוגי האוכל שאכלת ומתי, תכשירים שהשתמשת ובעצם כל פעילות שמוזכרת ברשימה שהוכנה בשלב הראשון. כמובן שצריך גם לתעד מתי הופיעה רוזציאה ומה הייתה דרגת החומרה שלה. אם לא בטוחים מומלץ להיעזר בחבר ולשאול אותו האם אתה נראה סמוק מהרגיל.
  2. שינויים באורח חיים – אחרי גילוי הטריגרים והוכחת החשדות הגיע הזמן לבצע שינויים באורח החיים. שיפור יעיד כמובן על הצלחת תהליך גילוי הטריגרים ויותר חשוב מכך ישפר את מצב העור של המטופל ואת איכות החיים שלו.
המרכז לטיפול באקנה

המרכז לטיפול באקנה מתמחה במתן מידע בתחום הטיפול באקנה, כל מה שרציתם לדעת על טיפול באקנה במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: