בהתפרצות אקנה ופצעי בגרות, ניתן לנקוט בצעדים רבים ולמנוע שקיעת ההערכה העצמית. אין צורך להניח לפגמי העור למנוע מבני נוער השתתפות מלאה בקצב החיים החברתיים. אקנה חמורה גורמת להם לחוש כאילו אין להם שום דרך להסתיר מהעולם את פגמיהם, וכי הם נשפטים על בסיס המראה שלהם.
פצעי בגרות משפיעים באופן משמעותי על היחסים החברתיים, על יכולת מתן אמון באחרים ועל הערכה עצמית ירודה העלולה להוביל לדיכאון, במיוחד במהלך שנות העשרה. מתבגרים מייחסים חשיבות רבה למראה חיצוני ומקובלות חברתית, וצלקות אקנה עלולות להשפיע לטווח הארוך על ביטחונם העצמי והדימוי האישי שלהם.
העצות הבאות יעילות להתמודדות רגשית במהלך הטיפול בבעיות העור.
טיפול רפואי – ראשית, יש להתייעץ עם רופא עור שיסייע בניקוי העור. השיטה הטובה ביותר לשיפור תחושות שליליות בנוגע לאקנה, היא פשוט לטפל בה.
סבלנות – הטיפול בפצעי בגרות ובאקנה עשוי להימשך כחודש וחצי עד חודשיים לפני שמתילים להבחין בתוצאות, אך ניתן להשתמש בכדורים שונים, משחות וטיפולים המסייעים למצב.
כיסוי – מוצרים קוסמטיים בטוחים רבים מסתירים התפרצויות פצעי בגרות ואינם מחמירים את האקנה. הם מחפים על הפצעונים, מסווים אותם, ובכך מהווים שיפור עצום ביכולת ההתמודדות עם העולם בבוקר. כשבוחרים מוצרים קוסמטיים, יש לחפש את המונח "לא קומדוגני" על התווית, כלומר, חומר שאינו סותם את הנקבוביות. מומלץ אף להשתמש באיפור שאינו שומני, ולהסתיר את התפרצויות הנגעים עם מסנני קרינה וקרם לחות.
התייעצות עם אחרים – במצב של אקנה ופצעי בגרות, בני נוער עשויים לחוש בודדים, אך מומלץ להתרועע עם חברים, ולהתייעץ עם בני נוער אחרים המתמודדים עם המצב. יחסים חברתיים והיכולת לשתף חרדה מסייעים להתמודדות. ניתן אף להשתתף באופן אנונימי בפורומים מקוונים או לחפש עצות מומחים באינטרנט.
הפחתת מתחים – מתח אינו גורם לאקנה, אך עלול להחמיר את ההתפרצויות, ולפגוע יותר במצב הרגשי. לכן מומלץ למצוא פעילויות מרגיעות המובילות לתחושה טובה יותר. ניתן לתרגל יוגה או טאי צ'י, להאזין למוסיקה, או לנסות תרגילי נשימות עמוקות. עיסוק מידי יום בתחביב מרגיע מסייע להפגת המתחים.
טיפול עצמי – זה אולי נראה מובן מאליו, אך חשוב להקפיד על טיפול עצמי כללי ולא על מצב העור בלבד. טיפול פיסי ונפשי מסייע גם לעור הפנים. אכילה נכונה, פעילות גופנית, והקפדה על שינה איכותית מסייעים למצב העור ולתחושה עצמית טובה יותר. בנוסף, מחקרים רבים מראים כי מדיטציה קבועה מפחיתה חרדה ומשפרת את תחושת הרווחה.
קבלת הסיוע הדרוש – אם בני נוער הסובלים מפצעי בגרות ואקנה מגלים שאינם מסוגלים לצאת מהבית, שהם עצובים או כועסים כל הזמן, או שהם נמנעים מפעילויות שבדרך כלל גרמו להם להנאה, מומלץ להתייעץ עם יועץ או פסיכולוג.
אין צורך להתבודד במהלך ההתמודדות הנפשית – אנשים סבורים שאולי משהו פגום בעורם, אם הם סובלים מאקנה כמבוגרים, אך זוהי תופעה נפוצה, ולמעשה כשלושה מכל ארבעה אנשים מעל גיל עשרים סובלים מאקנה בשלב כלשהו בחייהם הבוגרים. לכן מומלץ להתמקד בשיטות הטיפול ולא להיסחף למסקנות שליליות מיותרות.
טיפול באקנה ודיכאון
התמודדות נפשית עם דיכאון הנגרם כתוצאה מאקנה, מתמקדת במצב העור, בבריאות הפיסית ובבריאות הנפשית. פסיכותרפיסט, פסיכיאטר או איש מקצוע אחר בתחום בריאות הנפש מסייע להתמודדות עם הדיכאון, בשיטות כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי; טיפול קבוצתי או אישי; או מרשם לתרופות נוגדות דיכאון.
תסמיני הדיכאון, במיוחד כל דיון או חשיבה על התאבדות, צריכים תמיד להילקח ברצינות. בני משפחה וחברים של צעירים הסובלים מאקנה ופצעי בגרות צריכים להיות על המשמר ולאתר סימני דיכאון, על מנת שניתן יהיה להעניק את הטיפול המיידי וההולם לריפוי האקנה ובמקביל להתמודדות עם השפעותיה הרגשיות.