כל בעיה המופיעה על גבי העור, בעיקר באזורים החשופים שלו, היא צרה צרורה. במצבים אלה אנחנו מרגישים פגיעה אנושה במראה החיצוני שלנו וירידה בביטחון העצמי, כאשר ללא טיפול הולם עלולה הבעיה להחמיר – לעיתים עד לרמה של צלקת.
בנוסף לכך בעיות עור רבות מעידות על כך שמתחת לפני השטח יש בעיה לא קטנה המסתתרת, לעיתים בעיה חמורה.
לא קשה למצוא "אויבים" של העור שלנו, כאשר מקום של כבוד מפוקפק מקבלות מהבחינה הזו בעיות כמו פיגמנטציה או אקנה. מה שרבים לא יודעים הוא שבין שני המצבים הלא נעימים האלה יש קשר שיכול בהחלט להיות ישיר.
קווים לדמותם של הפיגמנטים (ואיך אקנה קשורה לכך)
בהקשר הביולוגי, פיגמנט הוא תרכובת צבעונית שניתן למצוא בתאים של כל יצור חי, כאשר בחלק הארי של התאים בגוף האדם או בעלי חיים יש פיגמנטים. מעבר להיבט הויזואלי של הפיגמנטים – חומרים המשפיעים על גוון האור הפוגע בהם באמצעות החזר ובליעה סלקטיביים שלו – הם מקבלים מספר תפקידים מרכזיים. הפיגמנטים מספקים לעור הגנה מפני קרני השמש, סיבה המביאה לשינויים בצבע העור לאחר שהות ארוכה בשמש.
הבעיה היא שהפיגמנטים יוצאים פעמים רבות משליטה והופכים להיות כתמים כהים שאינם אסתטיים, המופיעים מטבע הדברים באזורים החשופים: בלחיים, במצח, בסנטר, בצוואר, מעל השפה העליונה וכן הלאה. כל אלה פוגעים בצורה משמעותית במשוואה החיצונית של הגוף, מה שמצריך מחשבות על פתרון הבעיה – אך גם בחינת הגורמים המביאים לה.
כך אקנה נכנסת לתמונה
פצעי אקנה – הידועים גם בתור "פצעי בגרות" – נחשבים לגורם הנפוץ ביותר המביא לכתמי פיגמנטציה בפנים. המשמעות היא שאצל אדם הסובל מהפצעים האלה עלולים להישאר גם אחרי שהפצעים נעלמים כתמים לא מחמיאים.
הבעיה נפוצה בעיקר אצל אנשים שגוון העור שלהם כהה, כאשר במקרה הזה צורת כתמי הפיגמנטציה תהיה דומה לצורת נגעי האקנה עצמם. ברמת העיקרון הכתמים האלה אמורים להשתפר כאשר החשיפה שלנו לשמש היא מינימלית, אבל למרבה הצער במדינה עם מזג אוויר חם כמו ישראל הימים בהם אין חשיפה כזו אינם מרובים כלל בשנה קלנדרית.
אז איך מטפלים?
החדשות המעודדות מעט יותר הן שגם בפצעי אקנה וגם בכתמי פיגמנטציה (בין אם קשורים לאקנה ובין אם לא), ניתן לטפל בלא מעט דרכים. הדרך הראשונה מכניסה לתמונה חומר הבהרה, המכיל כמויות גבוהות יחסית של הידרוקיניון.
החומר הזה מביא פשוטו למשמעו להבהרה של העור, אם כי רבים ימליצו להשתמש בו דווקא בתור טיפול מונע ולא פתרון אסתטי. זו הסיבה שיש שבוחרים למרוח אותו על גבי העור דווקא בחודשי החורף.
דרך פתרון אחרת היא תכשירים אשר הרכיב המרכזי בהם הוא חומצה אזלאית, שיכולה להיות יעילה הן במקרה של פיגמנטציה והן בכל הקשור לפצעי אקנה. כדי להחליט במה מבין שתי השיטות הנפוצות האלה משתמשים נהוג להתבונן בדרגת החומרה של הבעיה.
למרות שזהו לא מדע מדויק, בדרך כלל נהוג לטפל בבעיות שטחיות יחסית באמצעות חומצה אזלאית, בעוד שמקרים חמורים ועמוקים יותר של העור הופכים את השימוש בתכשירים מבוססי הידרוקיניון לנפוץ יותר.
דרכי טיפול אחרות מבוססות על טכנולוגיות רפואיות שעשויות להיות יעילות בהרבה מאד אופנים בתחום הרפואה. פילינג, במסגרתו מקלפים את שכבת העור העליונה עם הפיגמנט הבעייתי, הוא פתרון אפשרי ראשון.
דרך אחרת היא טיפולי לייזר, שיכולים אמנם לפגוע בתאים הבעייתיים ולהבהיר את העור. הבעיה היא שיש כאן סיכון של פגיעה בעור, כמו גם סבירות שאצל אנשים שנוטים לסבול מפיגמנטציה הבעיה רק תחמיר בטווח הארוך.