חומרת האקנה משתנה בין אדם לאדם, ומושפעת מגורמים שונים כמו מספר הפצעונים, סוג הפצעונים והימצאות מוגלה. קיימים 3 סוגים עיקריים של חומרת אקנה:
- אקנה קלה – מתבטאת במספר קטן של פצעים קלים, בעיקר קומודונים.
- אקנה בינונית – כמות גדולה יותר של פצעים אדומים ומוגלתיים. בדרך כלל האקנה הבינונית מכסה עד כמחצית משטח העור.
- אקנה קשה – פצעים חמורים יותר כמו ציסטות עמוקות. בדרגת חומרה זו קיים סיכון מוגבר להצטלקות והפגיעה נחשבת לקשה ביותר.
אקנה קלה
האקנה הקלה אופיינית מאוד בגיל ההתבגרות, וכוללת ביטוי קל ביותר של האקנה. בדרך כלל אנשים אשר סובלים מאקנה קלה לא מתלוננים על כאב, והפצעים חולפים מעצמם תוך מספר ימים.
האקנה הקלה מתבטאת בעיקר על ידי קומודונים – פקקים לבנים ושחורים הנוצרים על רקע עור שמנוני במיוחד.
בדרך כלל אין צורך לטפל באקנה הקלה, אך אם המצב מפריע חשוב להקפיד על רחיצת העור פעמיים ביום, ושימוש בתכשירים קלים (ללא מרשם רופא) כמו בנזיל פרוקסיד או קרמים אחרים.
אקנה בינונית
מצב מתקדם יותר של האקנה המופיע בדרך כלל על רקע הצטברות של חיידקים על העור. החיידקים הנמצאים על העור גורמים לפצעים להפוך לדלקתיים וכתוצאה לביטוי קשה יותר של האקנה.
במקרים אלה קיים שילוב של קומודונים עם פצעים מוגלתיים, המופיעים כפצעים אדומים או פצעים עם מרכז מוגלתי.
- פצעים אדומים (פפולות) – גורמים להופעת כאב ורגישות למגע, ומחלימים תוך עד 10 ימים. קיימים מקרים בהם החלמת הפצעים האדומים מסתיימת בהישארות כתם חום.
- פצעים מוגלתיים (פוסטולות) – ניתן לזהות אותם על פי מרכז מוגלתי בצבע צהוב. בדרך כלל הפצעים המוגלתיים מתייבשים תוך כ-8 ימים ונושרים לאחר מכן, גם במקרים אלה עלולה להישאר צלקת.
ברוב המקרים, האקנה הבינונית מכסה כמחצית מעור הפנים, וגורמת לכאב, ורגישות. ללא טיפול מתאים, הפצעים המוגלתיים בדרך כלל לא עוברים, ואף עלולים להוביל להישארות כתמים על העור או צלקות.
מסיבה זו, חשוב מאוד לטפל באקנה הבינונית על מנת לשפר את איכות החיים ולמנוע הצטלקות.
בדרך כלל בשלב זה ניתן להתחיל טיפול אנטיביוטי – על ידי קרמים מקומיים במקרים הקלים, או על ידי שימוש באנטיביוטיקה סיסטמית כמו מיוקסיצילין במקרים הקשים יותר.
כמו כן, כך מקרה חשוב להקפיד על רחיצת הפנים פעמיים ביום, וניתן להמשיך להשתמש בקרמים להקלה על הפצעונים.
אקנה קשה
אקנה בדרגת חומרת קשה היא מצב חמור ביותר, אשר מתאפיין בנוכחות פצעים קשים מאוד על רוב שטח הפנים, ובדרך כלל דורש טיפול תרופתי.
אנשים הסובלים מאקנה קשה מתלוננים על נוכחות קבועה של פצעים קשים ומוגלתיים על שטח עור נרחב מאוד, וללא טיפול עלולים לסבול מהתפתחות צלקות. הפצעים העיקריים המופיעים במקרים של אקנה קשה הם:
- ציסטות – גושים גדולים הנמצאים מתחת לפני העור ומלאים בתוכן מוגלתי. מדובר בפצעים כואבים מאוד אשר החלמתם עלולה להביא להתפתחות צלקת.
- נודולות – גושים גדולים מתחת לפני העור המכילים תוכן רב של הפרשות חלב מזקיקי השערה.
- פפולות ופוסטולות – בדומה לאקנה הבינונית ניתן למצוא גם באקנה הקשה פצעים אדומים ומוגלתיים. במקרים אלה תופיע כמות גדולה יותר של פצעים וחומרתם תהיה קשה יותר.
אם כן, ההבדל העיקרי בין אקנה בינונית וקשה הוא נוכחות של ציסטות ונודולות, ובמקרים אלה הטיפול באקנה הקשה יהיה אגרסיבי יותר ומתקדם יותר על מנת להביא לשיפור המצב.
הטיפול העיקרי במקרים אלה כולל תרופות כמו רואקוטן, הידועה ביעילותה הרבה לצד תופעות לוואי קשות. כמו כן, ניתן להמשיך בטיפול אנטיביוטי ובטיפול מקומי במידה והם עוזרים.