אחד הסיבוכים השכיחים ביותר של אקנה הוא התפתחות צלקות. כמעט כל פצע בגרות הוא בעל פוטנציאל ליצור צלקת קטנה לאחר שיעבור, והופעת הצלקות מוחמרת כאשר לא מטפלים בפצעים או כאשר נחשפים לגורמים מסכנים.
חשוב לזכור שבמקרים רבים ניתן למנוע את התפתחות הצלקות, או לפחות להפחית את עצמתן, והשיטה הטובה ביותר לעשות זאת היא לטפל באקנה ולשמור עליה מפני החמרה.
סוגי הצלקות
קיימים מספר סוגים אופייניים של צלקות כתוצאה מאקנה:
- Ice Pick Scars – צלקות קטנות ועמוקות אשר מקנות לעור מראה מנוקב. מוכרות בשם העממי "חטחטים".
- Rolling Scars – צלקות המקנות לעור מראה לא אחיד, הנוצרות לאחר יצירת רקמת צלקתית מתחת לפני העור.
- Boxcar scars – שקעים עגולים או אליפטיים על פני העור. שטחיים יותר מהחטחטים אך תופסים שטח גדול יותר.
איך נוצרות הצלקות?
לכאורה, אקנה היא בעיה קלילה הגורמת להיווצרות פצעים פשוטים על הפנים, אך בפועל טיפול לא נכון בפצעי הבגרות עלול לגרום להישארות צלקת ובעיות נוספות. היווצרות הצלקת מתרחשת בזמן תהליך ההחלמה של הפצע.
במקרים קלים, בהם הפצע מערב רק את שכבת העור העליונה, אין בדרך כלל בעיה ולא נוצרת צלקת.
לעומת זאת, במקרים קשים יותר בהם הפצע גורם לפגיעה בשכבות העור הפנימיות יותר, נדרש איחוי המתבצע על ידי רקמת חיבור אשר גורמת להופעת הצלקת. ככל שהפצעים עמוקים וגדולים יותר, כך הסיכון לפתח צלקת גדל, מכיוון שכמות רקמת החיבור הנדרשת למילוי הפצע גדולה מאוד וגורמת ליצירת צלקת.
גורמים המחמירים את היווצרות הצלקות
קיימים מספר גורמים המחמירים את חומרת הצלקת ומגבירים את הסיכון להתפתחות אחת. הימנעות מגורמי הסיכון האלה יכולה לשפר את הסיכויים להימנע מהופעת הצלקות ולהשאיר את הפנים חלקות ויפות. הגורמים העיקריים המחמירים את הצלקת הם:
- זיהום – זיהום הוא אחד הגורמים השכיחים ליצירת פצעי בגרות ולהחמרתם. זיהום חריף בפנים עשוי לגרום להופעת פצעים גדולים וחמורים יותר, וכתוצאה מגביר את הסיכון לצלקות.
- דלקת – חד התהליכים המשפיעים ביותר על התפתחות צלקת בפצעי בגרות הוא דלקת. הדלקת יכולה להופיע על רקע זיהומים או ללא סיבה ידועה מראש, ובדרך כלל מגבירה את שכיחות הצלקות.
- החמרה של פצעי בגרות – באופן כללי, אנשים הסובלים מפצעי בגרות קשים יותר סובלים גם מתדירות גבוהה יותר של צלקות. ולכן, חשוב מאוד לטפל בפצעי הבגרות באמצעים הקיימים, על מנת להבטיח שיהיו קלים בלבד ולא יגרמו לצלקות מיותרות.
הדרכים להימנע מצלקות
אף אחד לא רוצה צלקות כתוצאה מפצעי בגרות, וקיימות מספר דרכים להמעיט את הופעת הצלקות:
- רחיצת פנים על בסיס יום יומי – רחיצת הפנים באמצעו סבון מתאים עוזרת מאוד להפחית את התפתחות הזיהומים והתהליכים הדלקתיים ובאופן כללי עוזרת מאוד כטיפול ביתי למניעת פצעי בגרות. חשוב לזכור שלא מומלץ לרחוץ את הפנים יותר מפעמיים ביום – רחיצה מוגזמת עלולה דווקא לגרום לנזק.
- טיפול תרופתי בפצעי הבגרות – חשוב לטפל בפצעי הבגרות בזמן, ולא להמתין עד שהמצב מחמיר. יש לזכור שפצעים קלים לא גורמים לצלקות או סיבוכים אחרים, אך אם דוחים את הטיפול ומגיעים למצב בו הפצעים הופכים לגדולים ומוגלתיים הסיכון לצלקת עולה באופן משמעותי.
- לא "לפוצץ" – אנשים רבים נוטים לנקז את פצעי הבגרות באופן עצמאי. כאשר עושים זאת, גורמים לפיזור חיידקים באזור הפצע, מפריעים לתהליך ההחלמה הטבעי ומגבירים את הסיכוי להופעת צלקת. ברוב המקרים הניקוז העצמי אינו יעיל, וגורם לכך שמתפתח פצע קשה יותר באותו מקום בדיוק.